Black Lives Matter och svenska boktips

18 Aug

Det är för jävligt med rasism. Att människor behandlas annorlunda baserat på sin bakgrund eller hudfärg. Som vit kvinna är min situation en annan, men det är mitt ansvar att sätta mig in i hur situationen ser ut för mina medmänniskor.

Som kvinna har jag erfarenhet av hur det är att behandlas annorlunda strukturellt på grund av mitt kön. Den erfarenheten försöker jag tänka på när jag navigerar hur jag lever mitt liv och arbetar mot rasism. Till exempel har jag sett flera gånger att vita människor bett icke-vita om råd om vad de ska läsa, säga, göra – men vita människor kan faktiskt leta reda på information själva, det är inte icke-vitas ansvar. Det känner jag igen från de gånger när killar/män bett mig om tips och råd om hur man ska vara mer jämställd – men snälla rara, googla! Det finns massor med material, bloggar, böcker, information att tillgå. Det är inte den utsatta gruppens jobb att hantera den mer privilegierade gruppen.

I alla fall, jag har letat information om vad jag kan läsa och lyssna på för att lära mig mer om hur rasismen påverkar människor i Sverige. Vill tipsa vidare till er om ni vill köpa eller låna på biblioteket. Har du lite pengar över så råder jag dig att köpa en eller fler inbundna böcker, just för att författaren då får en större del av intäkterna på boken.

En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité

Slumpens barn av Amat Levin

Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby

Var kommer du ifrån egentligen? av TNKVRT

Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi

Mammorna av Alexandra Pascalidou

Om du vill får du gärna länka upp med mig på GoodReads, en sida där man loggar sina böcker, kommenterar och kommunicerar. Jag heter HannaFranck där, och du kan läsa mina recensioner av böckerna allteftersom jag läser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ingrids pysselhörna

Klädsömnad, husmorstips och hardcore-pyssel!

Textila inslag

Form och färg, vävning, broderi och annat textilt

Tankar om skola

Och ibland annat som rör sig i magister Falks huvud.

Liv's Blog

Travel, Veganism & More...

Spara med Sara

Få kontroll över din ekonomi steg för steg

Linnéa Schmidt

www.zacerol.com

framtidsfeministen

Varför ska kvinnor öka risken i sitt sparande? Är kvinnor bättre investerare än män? Hur gör man när man vill köpa sin första aktie? Vad ska man tänka på om man vill investera jämställt? Detta och mycket mer diskuterar vi i bloggen. /Sandra Bourbon, www.framtidsfeministen.se

Spara mig lycklig

Ett rehab för en Slösa

besser1

Just another WordPress.com site

Avkastningsraketen

Investerings- och sparblogg med målet att kunna leva på utdelningar innan 50

%d bloggers like this: