Våga såga isär en soffa

24 Sep

Att göra kreativa saker och skapa är jättekul. Men ofta är jag hindrad av min egen idé av perfektion, att det ska bli ”rätt”, att det ska vara perfekta material, etc. Det här gör att jag inte kommer igång, att jag går och suger på en idé och hur jag ska genomföra den så länge att det till slut inte blir något. Det är så himla tråkigt. Saker ska ju inte behöva vara perfekta. Det finns ett värde i att bara skapa något, på lust och på idé.

Om några månader ska min kille och jag flytta till en annan lägenhet. Då jag inte vill ta med mig en massa ofärdiga projekt och saker som legat har jag nu börjat få lite ändan ur och börjat skapa av saker som ligger i min ”att fixa”-hög. (Ibland kan man kalla den för UFO-högen, aka UnFinished Objects-högen.) T.ex. hade jag en skjorta som jag inte använde. Den var för liten över höfterna, jag hade sprättat av och tappat bort ärmarna och kragen gillade jag inte. Well, jag tog bort kragen, sprättade upp vid höfterna och sydde fast några bitar batiktyg på ärmarna. Batiken hade jag gjort som 10-åring i Östersund, och de hade hängt med… forever. Det här tog mig typ en eftermiddag och det var så skönt att ha det gjort! Det blev absolut inte perfekt, men det blev i alla fall något som går att använda och det fick mig att vilja skapa vidare.

41505758_2230755897168439_8870779020821765205_n

Jag har också slaktat en tröja som jag gillade, kört den i 60 grader för att filta till den, klippt upp den, broderat på den och slutligen skapat en kofta 🙂

41046487_1898357306914379_8660194501891805611_n(1)

Imorse hade jag en kollega som sa att hon tyckte det var kul att följa mig på insta (där jag postar mina alster). Det fick henne att tänka på sin mormor (farmor?) som tog tag i saker när hon ville ha något gjort, tex när en kökssoffa inte passade när hon möblerade om så sågade hon av den! Jag gillar det sättet att tänka, att om man har en idé så kan man bara köra! Man behöver inte vänta på att rätt resurser ska dyka upp, att man ska köpa dyra hobbyprylar på en specialaffär, eller att en idé ska vara perfekt. Det är bara att köra, att prova, att göra. Second hand-affärer är toppenställen att köpa på sig billiga smågrejer som man kan använda till fix och trix, där finns kläder och möbler. Och om det blir ”fel” så kanske det blir ”rätt” på något annat sätt – och i slutändan är det iaf mer värt att göra något än att göra inget.

6 Responses to “Våga såga isär en soffa”

 1. jvonj September 24, 2018 at 9:09 pm #

  Sjukt bra grej att jobba på, att våga vara kreativ i stunden och se vart det tar vägen! Är helt för smarta lösningar/trix i vardagen, min far är tex mästarnas mästare på att hålla liv i sin sportklocka genom att limma fast själva uret på nya sorters band genom åren. En så bra grej för att ta hand om de saker vi redan har! Har du tips på bra sidor med sånna fix och trix?

  • Hanna Franck September 25, 2018 at 7:09 am #

   Älskar lösningen med sportklockan! 😀 jag följer lagningsaktivisterna på Instagram, tycker hon/de levererar bra lösningar där det ofta är meningen att lagningen ska synas. Liksom att det också finns ett värde att VISA att man har lagat saker för att sprida ordet. FredrikaPåVinden är en blogg som jag följer för inspiration och hon har återbruk- och lagningstänk. Har du några tips på ämnet?

   • Hanna Franck September 30, 2018 at 9:58 am #

    Ett tips till: Anotherblog. Anotherblog.nu på Instagram. Superbra inspo att skapa och se det fina i det “fula”!

   • jvonj October 16, 2018 at 6:29 pm #

    Ska kolla in bums! Tack för tipsen! Jag har tyvärr inga att dela med mig av i gentjänst, men lovar att hojta om jag snubblar över något bra! Det bästa med att laga och fixa grejer är ju att de genast får så spännande historier!

 2. Alicia Sivert.se October 23, 2018 at 11:07 am #

  Fint återbrukat och bra tänkt med att inte vara så rädd för att använda material! Ibland är en rädd för att ”förstöra” något fint, men oftast blir det ju faktiskt ännu bättre när det kommer till användning än när det ligger på förvaring i en låda eller på nån vind. Heja!

  • Hanna Franck October 24, 2018 at 1:04 pm #

   TACK! Så fint att få pepp ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ingrids pysselhörna

Klädsömnad, husmorstips och hardcore-pyssel!

Textila inslag

Form och färg, vävning, broderi och annat textilt

Tankar om skola

Och ibland annat som rör sig i magister Falks huvud.

Liv's Blog

Travel, Veganism & More...

Spara med Sara

Få kontroll över din ekonomi steg för steg

Linnéa Schmidt

www.zacerol.com

framtidsfeministen

Varför ska kvinnor öka risken i sitt sparande? Är kvinnor bättre investerare än män? Hur gör man när man vill köpa sin första aktie? Vad ska man tänka på om man vill investera jämställt? Detta och mycket mer diskuterar vi i bloggen. /Sandra Bourbon, www.framtidsfeministen.se

Spara mig lycklig

Ett rehab för en Slösa

besser1

Just another WordPress.com site

Avkastningsraketen

Investerings- och sparblogg med målet att kunna leva på utdelningar innan 50

%d bloggers like this: