Vad göra med kläder du vill slänga?

5 Sep

Hej!

I mitt bostadshus är vissa personer helt VÄRDELÖSA på att sopsortera. Papper kan ligga i plast, plast i glas, metall i papper, osv. Det gör mig PISSED OFF. Såhär är det: i Sverige har vi jättebra förutsättningar för att sopsortera (oftast) och om en inte använder dem så är man en ignorant latmask. End of rant.

Häromveckan hittade jag en plastpåse med rena kläder i kartongåtervinningen. Den bara stod där. Då tog jag i smyg upp kassen och lade den i vår egen Röda Korset-påse för att lämna in. Alltså allvarlig – orkar du inte sopsortera så släng allt i brännbart! Bättre det än att du lägger i fel box. (Okej där började ranten igen…)

För att förtydliga vill jag nu skriva denna bloggpost till dig som har kläder som du inte längre vill ha.

JÄTTEBRA ALTERNATIV
Kanonbra är ju att lämna in helt och rent som en inte använder till:
– Välgörenhet (i Uppsala finns tex Röda Korset, Myrorna, Stadsmissionen, Helping Hand och Erikshjälpen) 
eller
– Ge bort till vänner och familj
eller
– Sälja vidare, tex på Tradera eller Sellpy

Gör alla en tjänst genom att sy i knappar, laga hål, osv. Roligare att få eller köpa då, och plagget har större chans att leva vidare.

JÄTTEDÅLIGT ALTERNATIV
Att slänga fungerande kläder i soporna. Väldigt mycket kläder som inte hade behövt slängas hamnar i soporna varje år, läs mer om det här.

HELT OKEJ ALTERNATIV
– Angående kläder som är trasiga/utslitna/etc vill jag tipsa om Johanna Ns inlägg om det faktum att det tyvärr inte finns så många alternativ för återvinning i nuläget. Ett alternativ till att slänga i soporna är att använda kläderna tills de är helt utslitna, och sedan göra trasor eller liknande till städning, oljning av träbrädor, träslevar, etc.

ÅTERBRUK
– Det går alltid att använda delar av plaggen som du inte använder. Jag har gjort några grejer som jag snart kommer att lägga upp på min instagram.
– För den intresserade kan jag rekommendera den här boken, om att sy barnkläder av gamla vuxenkläder.

Samtalar gärna vidare om detta 🙂 Alla kan vi göra saker för att hjälpa jorden klara sig lite längre!

5 Responses to “Vad göra med kläder du vill slänga?”

 1. jvonj September 5, 2018 at 5:42 pm #

  Bra och viktigt inlägg! Blir också så less på alla som missköter sorteringen…. hade jätteproblem med det när jag bodde i studentkorridor. Urk. Secondhand är ju guld, älskar att strosa runt i sånna affärer – det blir liksom en helt annan relation till det man köper!

  • Hanna Franck September 11, 2018 at 5:54 pm #

   Eller hur!?!? Så trist! Om du kommer till Karlstad någonting nu när du är i Värmland så rekommenderar jag Röda korset. De testar ett nytt koncept med uppfräschade och utvalda kläder. Obs min killes mamma volontärar där så är ev. Något biased lol. Gengåvan är bra också! Mycket större och mer grejer!

   • jvonj September 11, 2018 at 6:18 pm #

    Ska absolut kolla in! Så roligt med folk som försöker utveckla bilden av second hand genom att fräscha upp inlämnade plagg och så! Haha man får absolut vara biased när man tipsar om saker, det är bara charm! Tack för tipsen! 🙂

 2. Maria December 2, 2018 at 5:43 pm #

  Tips för trasiga kläder och hemtextilier är HM och Hemtex textilåtervinning. I HMs butiker kan man lämna in påsar med både kläder som ska gå till second hand samt trasiga textiler, kläder, heminredningstextiler, trasiga handdukar, lakan etc, alt återanvänds och tas till vara på. Fler butiker lär säkert börja med liknande återvinningssystem snart. Läs mer på kedjornas respektive hemsidor. På mitt landställe har de börjat med sopsortering att man kan lägga trasiga textilier i en speciell färg på soppåse som sedan hämtas med sophämtningen. Men tyvärr finns det inte där jag bor men borde ha etablerats av staten överallt ett enklare återvinningssystem likt dessa.

  • Hanna Franck December 3, 2018 at 7:12 am #

   Tack för din kommentar 🙂
   Och tack för tips, trasiga och utslitna saker borde man ju lämna in i affärerna, så går de vidare till tex isolering i hus osv. Då slipper välgörenhetsbutikerna rensa i det vi lämnar in där 🙂 Affärerna borde bli tydligare med att de inte sysslar speciellt mycket med återVINNING, utan återANVÄNDNING eller återBRUK. Mindre än 1% av saker som lämnas in går till återvinning eftersom tekniken fortfarande saknas. https://www.slowfashion.nu/blogg/vad-ar-skillnaden-pa-atervinning-aterbruk-och-ateranvandning

   Bra idé med att sophämtningen hämtar trasiga textilier som då kan gå till återanvändning och kanske återbruk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ingrids pysselhörna

Klädsömnad, husmorstips och hardcore-pyssel!

Textila inslag

Form och färg, vävning, broderi och annat textilt

Tankar om skola

Och ibland annat som rör sig i magister Falks huvud.

Liv's Blog

Travel, Veganism & More...

Spara med Sara

Få kontroll över din ekonomi steg för steg

Linnéa Schmidt

www.zacerol.com

framtidsfeministen

Varför ska kvinnor öka risken i sitt sparande? Är kvinnor bättre investerare än män? Hur gör man när man vill köpa sin första aktie? Vad ska man tänka på om man vill investera jämställt? Detta och mycket mer diskuterar vi i bloggen. /Sandra Bourbon, www.framtidsfeministen.se

Spara mig lycklig

Ett rehab för en Slösa

besser1

Just another WordPress.com site

Avkastningsraketen

Investerings- och sparblogg med målet att kunna leva på utdelningar innan 50

%d bloggers like this: