Smink (plus och minus)

6 Feb

Smink. Jag fick inte använda smink innan jag fyllde 15, och som den snälla flicka jag var så försökte jag aldrig använda det innan den där speciella födelsedagen. Jag ville ha på mig smink på min konfirmationsdag (14 år gammal) men jag trodde att jag helt enkelt inte fick. Min mamma sade senare att jag hade fått, bara jag frågat.

I högstadiet hade vi en tjej i min klass som var tidigt utvecklad och fick experimentera med smink och kläder. Jag liksom inte avundsjuk på henne, hon var öppen, free-spirit, trevlig mot alla och jag var mest fascinerad av henne. Hon gjorde vad hon ville och kände sig tillräckligt fri att experimentera med kläder och smink och skapade sin egen stil.

Jag hade aldrig modet att experimentera med mitt utseende. Men stort tack till min kompis Maria så började våra 15-åriga versioner av oss själva experimentera med gul och röd ögonskugga, ton av svart make-up och mörka nagellacksfärger. Vi hade korta kjolar och tjocka strumpbyxor, slips och svart skjorta och hårspray och stora sjalar. Hon lärde mig att smink är kul, ett sätt att se annorlunda ut och känna sig annorlunda i olika sammanhang. Att använda smink lär dig mer om ditt ansikte och hur du ser ut. Och jag lärde mig att gilla min näsa med knölen 🙂
(Den här bilden är från när vi var på en FN-fast på Kalmars Nation i Uppsala när vi var 18.)

MariaHanna

En gång läste jag i en tidning att kvinnor är för det mest ok med sitt ansikte för att de ser det i spegeln så mycket och är vana vid det. En accepterar det. Det kanske skulle vara något att pröva med våra nakna kroppar?

I alla fall, ett problem med smink är de två signaler samhället sänder oss: 1) Kvinnor skall se naturliga ut och 2) Kvinnor skall vara vackra.

Vad betyder det? Det betyder att kvinnor skall ta hand om hur de ser ut, vara medvetna om sina ansikten och “se bra ut”. MEN på samma gång skall kvinnor se naturliga ut och INTE “fake”, alltså att andra människor inte skall se att de har på sig smink.

Vem har inte hört någon snubbe säga “Jag gillar när du ser naturlig ut” och på samma gång insett att han inte menar när jag inte har på mig något smink alls. Nej, jag borde ha på mig smink på ett “naturligt” sätt. “Naturliga” färger som helt enkelt får mig att se ut som en lite bättre version av mig själv.

Näe, inte ok. Ha på dig det smink DU vill ha, var inte rädd för att experimentera med ditt utseende. ELLER ha inte på dig smink alls om du vill, gör som du vill. DU bestämmer vad som är naturligt för dig, och det är DU som bestämmer om dig.

YA LOOK GOOD. 

PS. Jag har på mig grön mascara och grön eye-liner idag. Du vet, för att sätta lite färg och krydda på tillvaron. Plus att det matchar min gröna klänning. BOOM LIKE A BOSS.

2 Responses to “Smink (plus och minus)”

  1. Sabina February 21, 2013 at 8:00 pm #

    Bra jävla inlägg!

    • franckies February 21, 2013 at 9:19 pm #

      Tack så mycket! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Ingrids pysselhörna

Klädsömnad, husmorstips och hardcore-pyssel!

Textila inslag

Form och färg, vävning, broderi och annat textilt

Tankar om skola

Och ibland annat som rör sig i magister Falks huvud.

Liv's Blog

Travel, Veganism & More...

Spara med Sara

Få kontroll över din ekonomi steg för steg

Linnéa Schmidt

www.zacerol.com

framtidsfeministen

Varför ska kvinnor öka risken i sitt sparande? Är kvinnor bättre investerare än män? Hur gör man när man vill köpa sin första aktie? Vad ska man tänka på om man vill investera jämställt? Detta och mycket mer diskuterar vi i bloggen. /Sandra Bourbon, www.framtidsfeministen.se

Spara mig lycklig

Ett rehab för en Slösa

besser1

Just another WordPress.com site

Avkastningsraketen

Investerings- och sparblogg med målet att kunna leva på utdelningar innan 50

%d bloggers like this: