Flickan och Skulden

4 Feb

Idag på Efter Tio med Malou så var ämnet väldtäkt, samhället och synen på skuld. Advokaten Elisabeth Massi Fritz, författaren Katarina Wennstam, radioprofilen/programledaren/bloggaren Cissi Wallin var i studion tillsammans med Malou von Sivers. 

Image

Källa: Twitter.com

Jag tycker att det är otroligt bra att den här diskussionen tas upp. Igen och igen och igen. Situationen i Indien är horribel, men även här i Sverige där vi anser att allt är så jämställt och bra så utsätts kvinnor för våldtäkter och enbart en av 5 anmäler brottet. Wallin har tillsammans med några andra startat Våga Anmäl, ett initiativ för att fler skall våga anmäla sexuella övergrepp och våldtäkt. http://www.vagaanmal.se

All cred till Wallin som vågat anmäla, Massi Fritz som står på tjejernas och kvinnornas sida då det är svårt att ta sig genom en rättsprocess, och till Wennstam som genom sina böcker får oss att inse hur fel det går så ofta i rättegångar i våldtäktsmål och hur komplex en situation kan vara. 

Image

Källa: advokatfritz.com

Jag har ju börjat engagera mig i Uppsala Tjejjour, och som en del i vår utbildning fick vi boken Flickan och Skulden, skriven av Wennstam, som underlag till diskussion. Jag kan verkligen rekommendera boken, den är förjävla hemsk att läsa, men belyser så mycket om hur skulden läggs på flickan som ofta stöts ut och förskjuts, fast hon inte gjort något fel. Wennstam har även skrivit romaner som behandlar mäns våld mot kvinnor, böcker som jag verkligen kan rekommendera. 

 

Image

Källa: bokforlaget.wordpress.com

Kram,
Hanna

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: